2008. június 23., hétfő

Pontosvessző

Történt egyszer médiakritika. Gyatrán.

"Az államigazgatás tétlensége miatt mindkét oldalon egyre nagyobb az igény az önszerveződésre és az önbíráskodásra."

Nem lehet ugyanúgy önszerveződésnek és önbíráskodásnak nevezni a bűnözést, illetve a bűnözéssel szembeni legális vagy illegális fellépést. Magyarországon 4-6% a roma kisebbség társadalmi aránya. Ezzel szemben 54% -ra (ld. 208 old.) becsült a börtönpopulációban betöltött százalékuk. Bátran kijelenthető tehát, hogy létező társadalmi problémával állunk szemben. Az újságírásnak pártatlannak kell lennie, kivéve a tényekkel szemben, mert a tények nem demokráciát játszanak, ha 40% azt gondolja hogy nincs evolúció, attól még van és kész.

"Meg kell állapítanunk: nem tudjuk, mi folyik Galgagyörkön."

A Magyar Gárda videofelvétele elég sok ténnyel szolgál. Kijelenthető, hogy a romák beszámolója több ponton ellentmondásos, illetve több ponton megcáfolásra került (finoman kifejezve, hazugságon kapták őket), ezért kevésbé hiteles forrásként kezelendő az, amit mondanak.

Ezzel szemben nem áll rendelkezésre olyan tény, ami cáfolná a költözésre kényszerített házaspár állításait.

Mindezek mellett, az újságírók feladata elsősorban további információk beszerzése lett volna. Rá kellett volna kérdezni az ellentmondásokra, el kellett volna menni a földhivatalba, illetve a rendelkezésre álló legtöbb videófelvételt meg kellett volna szerezni.

A médiakritika feladata nem a cikk információtartalmának összevetése lett volna.

Nincsenek megjegyzések: