2008. június 23., hétfő

Belegyalogolni az állóvízbe

Észt fogok osztani. Sokat, mert van miből, van annyi, hogy pontosan tudjam, Én sem vagyok tévedhetetlen. Nem fogok abszolút ítéleteket sem megfogalmazni emiatt.

Viszont elegem van. Elegem van abból, hogy Ti nem értitek, kedves állampolgárok (ezt majd definiáljuk, hogy mit is jelent). Elegem van abból, hogy fekete-fehérben, tétlenségben, gondolati szürkületben éltek.

Magyarázni, oktatni és felvilágosítani fogok, de tényekkel alátámasztva, gondosan ügyelve arra, hogy egy megalapozott konklúzióval zárjam le a mondanivalómat.

Sortörés leszek a pont után, mert a mai közélet eseményeihez szükség van a kommentárra, viszont egyesek igyekeznek ponttal lezárni bizonyos kérdéseket.

Ki vagyok Én?

A Magyar Köztársaság Állampolgára.

Több, mint választópolgár, mert nem hiszek abban, hogy egy demokratikus társadalomban kimerülne az állampolgárság x időközönkénti szavazásban.

Több, mint civil, mivel maga a kifejezés a demokratikus társadalom formálóinak kasztosodását hordozza implicite magában. Nincsenek professzionális társadalmi elemek. Vannak választott képviselők. Vannak politikusok, de a civil és katona megkülönböztetés hamis a politikusok és mindenki más megkülönböztetésére. Nem lehet a kettő között párhuzamot vonni.

Több, mint értelmiségi, hiszen bár okos vagyok és pofátlanul észt fogok osztogatni, nem tartom magam különbnek akármelyik másik állampolgárnál ami a demokratikus diskurzusban való részvételt illeti. Nem hiszek az elit fogalmában.

Nem vagyok politikus, újságíró és nem kapok ellenszolgáltatást azért, amit írok. Ha ez megváltozna, jelzem - bár ennek se nem látom esélyét, se nem kívánom bekövetkeztét.

A napi betevőmet informatikával keresem. Kilétemet egyébként homályban kivánom tartani, nem hiányzik a negatív reakció azoktól akik nem hisznek a szólásszabadságban, vagy esetleg kényelmetlenül érzik magukat, ha rávilágítok a csöppet sem hízelgő műveleteikre.

A legfontosabb a végére maradt: nem utasítom el a politikát. A politika mi vagyunk, az lesz amivé tesszük. Nem tudomást venni a politikáról, nem foglalkozni a közügyekkel adta az idióta szó eredeti görög formájának jelentését. Nem foglalkozni a politikával olyan, mint ha nem érdekel minket az árvíz. Az árvízt meg az nem fogja érdekelni, hogy megfulladunk-e vagy sem. Nem mindig kellemes, sőt legtöbbször kellemetlen a közügyekkel foglalkozni, mert sok olyan ember van aki buta módon nem ismeri fel, hogy közös cselekvéssel mindenki jobban járna, illetve sok olyan ember van aki a közös kárára okoz másoknak, de saját magának is kárt.

Összefoglalva: elegem van abból, hogy mások butasága, tájékozatlansága illetve önzősége mindenkinek kárt okoz. A saját érdekemet képviselem a közösség, a társadalom jobbítása során. Tegye ezt mindenki.

Nincsenek megjegyzések: