2008. július 5., szombat

Hatalomgyakorlás I.

Tömören összefoglalva, a mai melegfelvonulás már rég nem a melegekről szól hanem hatalmi érdekek játékszere lett.

Egy antidemokratikus hatalom fenntartóinak bevált eszköze az ellenségkép kialakítása, ami ellen persze lehet harcolni, felhasználva az ellenséget az ország demokratikus ellenzékének besározására.

Magyarországon a szélsőségeket a kormány teremtette akaratlanul és akarva. A kormányt nagyon nem szerető emberek egyszerű és primitív reakcióját érdekében áll a hatalomnak ha gerjeszti, mivel azt remekül fel lehet használni az amúgy legitim és alternatívaképes ellenzék diszkreditálására.

A szélsőség elleni küzdelem, a kormány oldaláról indítva, legitimálja és erősíti az ilyen folyamatokat. Az egyébként ártalmatlan radikálisok pont azáltal válnak bomlasztó tényezővé, hogy a hatalom arról igyekszik meggyőzni a közvéleményt, hogy ők igenis veszélyesek. A kuruc.info a vicclap színvonalán maradt volna, ha nem dobja be a köztudatba a kormány annak leállításának kérdését.

A Reichstag felgyújtásánál alkalmazott ősi recept ma megint bevetésre került. A titkosszolgálati miniszter által felügyelt és a KGB-s múltú NBH igazgató által irányított nemzetbiztonsági szolgálatok elérték, hogy a melegfelvonulás előtt röviddel a kuruc.info és még más radikálisnak mondott portálok elérhetetlenek legyenek, majd feltehetőleg pár kétes NBH-s alkalmazásban lévő ember bátorításával karöltve megteremtették az alaphangulatot a mai melegfelvonulás megzavarására.

Az SZDSZ természetesen jó előre bejelentette, hogy részt vesz a felvonuláson, ami provokatív lépés, különösen Mohácsy Viktória mint hívószó megjelenésével aki ugyanis nagy ellenszenvet szerzett a radikálisok (és nem radikálisok) körében a roma kérdésben történt hazudozások miatt. Az SZDSZ-nek tisztában kellett azzal lennie, hogy a meleg felvonulás az egy politikasemleges rendezvény, illetve, hogy a párt társadalmi támogatottsága miatt erős ellenérzések kísérik őket, ezért ha alapból még nem is, de megjelenésük esetén biztos, hogy balhé lesz ha elmennek a felvonulásra.

Balhé is lett, mert be lett biztosítva, hogy legyen. Ezek után a következő hetekben a baráti sajtó meg fogja próbálni összemosni a radikálisokat a mérsékelt jobboldallal, illetve belekeveri a témába az egyházat mint homofób jobboldali szervezeteket.

Az ilyesfajta hatalomgyakorlás diktatórikus országok sajátja. Ez az ára annak, ha olyan pártokat és kormányt választ az ország akik anno közreműködtek egy diktatúra fenntartásában. Diktatúrában gondolkoznak most is. A felelősség, végsősoron az embereké hiszen tudni kell, hogy akármit is mondjanak vagy hazudjanak az ilyen kompromittálódott alakok, szalonképtelenek egy demokráciában.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Amíg minden ezredik ember látja csak át ezt (a többi meg elolvasni-felfogni sem mindig képes) addig van baj vastagon.
Jó cikk, csak ismét égbe kiáltott szavak - sajnos.